Psst!
Tämä artikkeli on alunperin julkaistu vuonna 2018 ja julkaistu uudelleen 2024 kun sain onnistuneesti palautettua blogihistorian vanhoilta verkkosivuilta


Taikurien keskuudessa ollaan puhuttu usein erillaisin argumenttien voimin siitä, että taikatempuilla on negatiivinen efekti sanana.

Argumentti pohjautuu yleensä siihen, että sanan “temppu” koetaan olevan sanana lapsellistava ja taikuuden presentaation mitätöivä termi. Vaihtoehtona tarjotaan yleensä termiä “efekti”. Maaginen efekti vs. taikatemppu. Kuulostaa huomattavasti bisnes-seksikkäämmältä kyllä omaankin korvaan mutta onko asia kuitenkaan sitten näin.

Joskus ylianalysoimme omia harrastuksiamme ja töitämme, ehkä näin on myös käynyt taikureille, tai ehkä joku nirppanokka on oikeasti vetänyt herneen nenään että taikatemput kuulostaa sanalta siltä, että vain lapset niitä tekisivät.

On suuri vaikeus loukkaantua jos joku pyytää näyttämään taikatemppuja, saati että kilahtaisin takaisin että kyseisen henkilön tulisi käyttää kauniimpia sanoja kuvailemaan kyseistä taidetta. Pystyn osittain sympatisoimaan kanssataikurien kanssa mutta suurilta osin mielestäni tappelu aiheesta on turhaa.

Stand-up koomikko George Carlin kirosi eläessään erilaiset eufemismit ja sanojen uudelleenpukemiset byrokraattisemmiksi ja neutraaleiksi ja ylisti suoraa sekä yksinkertaista kielenkäyttöä. Pidän kyseisen miehen työstä ja mielestäni voitaisiin antaa kaikkien käyttää vapaasti niitä sanoja kuvailemaan töitänsä kuin kukin itse haluavatkin.

Comment